Image

Øst er øst (East Is East)
Regissør: Damien O`Donnell
UK, 2000

Arrangerte ekteskap, omskjæring, generasjonskonflikter, rasisme, stereotypier og en dash islam – alt servert i en etnisk komedie.

Filmen Øst er øst finner sted i Manchester, året er 1971. Tema: Pakistansk familiefar med engelsk kone og seks engelsk-pakistanske barn. Historien spinner rundt fars ønske om å oppdra sine barn etter islamsk tro og pakistansk kultur, noe han som oftest mislykkes med da han tilstadighet kommer på kant med sitt eget verdisystem.

Faren Georg er en streng og autoritær familiefar som driver en fish and chips-kiosk og forsøker å holde styr på sine seks barn som i skjul spiser bacon, men følger koranundervisning i helgene. Det sistnevnte selvfølgelig etter fars ønske. Den svært sammensatte søskenflokken sørger for at far til stadighet mister kontrollen. Den eldste sønnen Nazir, som egentlig er en harmonisk gutt, stikker av for å slippe å gifte seg arrangert, og dermed er sirkuset i gang. Georg er redd for å miste ansikt i det pakistanske miljøet og bestemmer seg for raskt å arrangere ekteskap for sine to gjenlevende” sønner i gifteklar alder. Georg anser nemlig Nazir for død og nekter familien å ha noen som helst kontakt med ham.

Konfliktene hoper seg opp når sønnene Sajid og Meenah som nær sagt lever et dobbeltliv får innsikt i farens planer. Frustrasjonen blir ikke mindre når ekteskapskandidatene blir presentert for hverandre, for styggere jenter skal man lete lenge etter, i hvert fall etter Sajids og Meenahs mening. Innimellom familiekonfliktene får seeren innsikt i lillebrors frustrasjon i forbindelse med hans seine omskjæring, han er omkring 10 år og har dermed en rimelig stor innsikt i hva dette vil innebære. Maneers forsøk på å være en god muslimsk sønn og den engelske morens kamp for en balansegang i et ekteskap som stadig blir mer pakistansk. Det er lite fokus på den eneste datteren i familien, som vel er for ung til å inngå ekteskap og til å gjøre opprør mot sin strenge far.

Filmen forsøker å formidle temaer som kulturell identitet, minoritetungdoms identitetskrise, strenge muslimske foreldre som ønsker å videreføre sin kulturelle og religiøse overbevisning til sine barn og etterkommere. Alt dette uten å moralisere, men heller med et snev av “bananskall-humor” – det er blant annet innslag av flygende (kunstneriske) kjønnsorganer. Samtidig er det viktig å understreke det faktum at filmen også har en slags lun humoristisk side med en vrimmel av selvironi som inngir respekt hos seeren.
Filmen kan ses på som et innblikk i en innvandrerfamilie sett gjennom de typiske vestlige brillene.

Selvfølgelig får vi også kjennskap til den islamske terminologien, og hvordan den kan virke i praksis. Begreper som izzat og sharam, dvs familieære og personlig ære blir satt bilde på og formidlet til seerne, igjen med en komisk undertone.

Filmens mange alvorlige temaer kunne lett ha blitt formet til en type moralpreken fra majoritetssamfunnets side, men dette bærer ikke
filmen særlig preg av. Øst er Øst er en typisk herlig britisk komedie som får frem latteren uten anstrengelser.

Anmeldt av Meltem Safak, MiRA-Magasinet 2/2000