Alton Sterling og Philando Castile. To nye ofre for politivold og rasisme i USA. Drapene skjedde i sommer med et døgns mellomrom. Den 15. juli arrangerte ungdommer i alderen 17 til 20 år en demonstrasjon i Oslo for å vise solidaritet med ofrene for politivold og rasisme i USA, og MiRA-Senteret var med. blacklivesmatter2

Tallet på uskyldige svarte amerikanere som har blitt drept av politiet blir stadig høyere, og drapene blir utført av mennesker som har en lovpålagt plikt til å beskytte befolkningen. Takket være mobiltelefoner har flere klart å dokumentere uretten i sosiale medier, og hele verden har bevitnet den strukturelle rasismen og det grove maktmisbruket som altfor lenge har pågått i USA. Mangel på konsekvenser for politiet og manglende rettssikkerhet for svarte mennesker har gitt klare signaler på at afroamerikanske liv ikke betyr noe. Overfor staten er svarte mennesker omtrent maktesløse, og er fratatt grunnleggende menneskerettigheter og verdighet.

De som bærer den største byrden av den statlige volden er svarte kvinner, som mødre, døtre og søstre av ofrene. Kvinnene sitter igjen med ødelagte familier og frykten for å miste flere av sine menn, brødre og sønner. Som den amerikanske borgerrettighetsforkjemperen Malcolm X uttalte i 1962, er svarte kvinner minst respektert og minst beskyttet i hele USA; “The most disrespected person in America is the black woman. The most unprotected person in America is the black woman. The most neglected person in America is the black woman.”

Som en reaksjon på politivold og strukturell rasisme, startet tre svarte kvinner organisasjonen Black Lives Matter i 2012. Bevegelsen er en forlengelse av den svarte frigjøringskampen, hvor de kjemper mot statlig vold som kriminaliserer, kontrollerer og overvåker svarte mennesker, og mot statlig vold som holder svarte mennesker i fattigdom. Black Lives Matter-bevegelsen har hatt flere demonstrasjoner i hele sommer, blant annet i USA, England og i Norge. En av demonstrasjonene ble holdt i Baton Rouge i Louisiana etter drapet på Alton Sterling. Bildet av den sterke kvinnen Ieshia Evans er et symbol for bevegelsen, da hun ble arrestert stående foran en rekke politimenn.

blacklivesmatter 1

Den 15. juli arrangerte ungdommer i alderen 17 til 20 år en demonstrasjon i Oslo for å vise solidaritet med ofrene for politivold og rasisme i USA.Oslopolitiet anslår at nærmere 500 mennesker deltok i demonstrasjonen, som gikk fra Jernbanetorget til Stortinget. Slagordene «Ingen rasisme i våre gater», «No justice no peace, no racist police» og «Black Lives Matter» kunne høres gjennom hele Karl Johans gate. Det ble holdt appeller foran stortinget, og demonstrasjonen var preget av fellesskap, samhold og solidaritet.

MiRA-Senteret deltok for å vise solidaritet og støtte til svarte kvinner i USA, og samtidig ta avstand fra politivold og strukturell rasisme. 

Photo: Jonathan Bachman/Reuters