Internasjonal dag
Dagen for internasjonal solidaritet og engasjement!
Lørdag 22.oktober inviterte MiRA-Senteret og Nasjonalmuseet til internasjonal dag i det nyåpnede museet. En dag der fagfeltet skulle møte museets tekstilsamling, kvinnenes håndverkspraksis, deres erfaring og kunnskap. Busi Ncube m/band åpnet dagen med fantastisk musikk etterfulgt av åpningsinnlegg fra direktør for Nasjonalmuseet, Karin Hindsbo og leder på MiRA-Senteret, Fakhra Salimi. Programmet bestod av interessante foredrag, broderiworkshops, omvisninger i museets utstilling, barneverksted og te-verksted der det ble servert te og matretter fra ulike verdensdeler. I te-verkstedet var det rom for å sosialisere med nye og gamle kjente. I barneverkstedet fikk barna utfolde seg kreativt gjennom blant annet å lage buttons og tegne. Her ble det også utført henna-maling av unge jenter fra MiRA-Senterets nettverk. Flere hadde på seg internasjonale klesdrakter fra sine hjemland. I biblioteket ble det åpnet en pop-up utstilling laget av kvinner i MiRA-Senteres nettverk. Alle kvinnene er svært stolte over at deres kunstverk ble vist frem på internasjonal dag på Nasjonalmuseet. Dagen ble avsluttet ved vuggeviser på ulike språk sunget foran Christian Krohgs maleri «Mor og barn.»

Mangfolds-tepper
I løpet av de siste to årene har over 30 kvinner fra 20 forskjellige land på ulike måter bidratt til kunstverkene som ble til mangfolds-tepper. Ulike broderier er sydd sammen til tepper som ble utstilt i pop-up utstillingen. Teppene er uttrykker sterk symbolikk på flere måter. De ulike broderiene i teppene representerer kvinnenes individuelle erfaringer, kunnskaper, historier, tanker og følelser. Mangfold forteller oss noe om forskjeller mellom individer og grupper. En av kvinnene som har jobbet aktivt i prosessen med å skape broderiene har uttalt følgende om sitt bidrag:
«(..) Jeg har eksperimentert med farger, mønster, perler og annen pynt. Fargene er et uttrykk for mangfold, ulike kulturer og inkludering.»

Mangfold handler om å kunne delta i et samfunn som den man er, uten å møte diskriminering. Det er ikke noe som kommer av seg selv. Mangfold og inkludering krever en bevisst og målrettet innsats både på individ og samfunnsnivå. Et ledd i en slik prosess kan være å synliggjøre menneskelige variasjoner på ulike måter, slik mangfolds-teppene er et eksempel på.
Mye folk, spennende kunst, mangfold og god stemning preget internasjonal dag på Nasjonalmuseet.
Tusen takk til alle som kom og delte denne dagen sammen med oss. Vi ønsker også å takke Nasjonalmuseet for et flott samarbeid.
