Sommeren er her, selv om temperaturen i lufta i skrivende stund bare er femten grader og vi sjelden ser sola, er det grønt og lyst hele dagen. Mens vi i Norge lengter etter varmen har Fakhra nyhetsbrev bildedet oppstått en brennende situasjon i Egypt. Den demokratisk valgte presidenten Muhammad Morsi ble den 3.juli avsatt ved et militærkupp støttet av opposisjonen. Mange mener at avsettelsen av presidenten ikke er et militærkupp, men en revolusjon godt hjulpet av militærstyret. Et kort historisk tilbakeblikk kan fortelle oss at når militære generaler tar over makten, bringer det sjelden med seg frihet og demokrati.

Egyptiske kvinner var i fremste rekke for å bekjempe undertrykkelsen av sitt folk. Dessverre oppfylte ikke den nye regjeringen bestående av Det Muslimske Brorskapet kvinnenes ønske om frihet og likestilling. Tvert imot ble hundrevis av kvinner daglig voldtatt og truet på livet av religiøse fundamentalister. Drømmen om demokrati og frihet ble til mareritt for mange. Det var derfor befriende å se at tusenvis av folk samlet seg i gatene for å endre den politiske kursen før det var for sent. Men at det endte med militærkupp, var en tragisk slutt på fredelige demonstrasjoner. Det var en trist dag i Egypts historie! 

Sommeren er her! Daglig serverer mediene sine tradisjonsrike sommersalater med masse agurk. Vi leser at det er slutt mellom Kjersti Grini og hennes forlovede og at Jon Carew har inngått en avtale med et utenlandsk spilleselskap. Men det dukker også opp noen mer alvorlige saker som bringer oss tilbake til samfunnsutfordringene. Vi leser for eksempel om et barn av romfolket som ble født for tidlig under dramatiske forhold i en av teltleirene ved Sognsvann. På grunn av kald og fuktig klima i teltleiren ble barnet nedkjølt og døde på sykehuset kort tid etter fødselen. Norge fokuserer mye på barnedødelighet i sin bistandspolitikk i utlandet men her hjemme neglisjeres romkvinners behov for tilstrekkelig helsehjelp. Denne hendelsen viser at en barnefødsel kan være risikabel for fattige kvinner som ikke har tak over hodet. Vi trenger et sterkere fokus på kvinners helsetilbud uavhengig av om kvinnen er tigger eller selvstendig næringsdrivende, om hun bor i telt eller i et palass, om hun er rik eller fattig.

Ellers gir alle medier gode tips til sommeraktiviteter, blant annet sommerflørt og mange spennende musikkopplevelser i det langstrakte landet vårt.

God sommer!