Høyreekstremisme er ikke galskap!Fakhra_nyhetsbrev

Fredag kom dommen mot den norske høyreekstremisten Anders Behring Breivik hvor han ble dømt til 21 års fengsel for å ha drept 77 mennesker og skadet flere hundre, både psykisk og fysisk. Det viktigste ved dommen var at Behring Breivik ble erklært tilregnelig. Dommen er en stor seier for alle som kjemper for inkludering og menneskerettigheter i det norske samfunnet. Retten har slått fast at rasismen, islamofobien og antifeminismen springer ut fra høyreekstremistisk ideologi og ikke er galskap men bevisst handling.

Gjennom årene har det vært mye fokus på alvorlige kriminelle handlinger som drap, hvor gjerningsmannen blir erklært utilregnelig og slipper fengselsstraff. Psykiatriske diagnoser kan frata gjerningsmannen ansvar for hans handlinger, derfor var mange opptatt av rettens oppfatning av relasjonen mellom Behring Breiviks høyreekstreme ideologi og hans mentaltilstand. Det var befriende å se at retten ønsket en breiere tolkning av tilregnelighetsspørsmålet og innhentet flere ekspertuttalelser før de tok sin endelige avgjørelse.

En kan jo si at Breivik fikk det han ønsket, det vil si at han ikke er en gal mann, men en beregnende morder som planla drapet på flere titalls mennesker over flere år på grunn av sine politiske overbevisninger. Samtidig er det viktig å understreke at dommen har gjort det umulig å ignorere høyreekstremismen i Norge. Vi kan ikke lenger ignorere hets mot minoriteter ved å si at det er noen idioter eller gale mennesker som ønsker oppmerksomhet. Islamofobi og hets mot minoriteter kan ha dypere røtter og få fatale konsekvenser for samfunnet. Den aller viktigste lærdommen fra rettsaken mot Behring Breivik er at høyreekstremisme ikke er galskap og må tas på alvor!