Det er med glede MiRA-Senteret følger med på utgivelsene i serien Aschehoug Stemmer. På forlagets hjemmesider heter det om serien at: ”Det handler ikke om hva det vil si å være kvinne, men hva kvinner vil si.”

Bøkene utgis i anledning 100-årsjubileet for kvinners stemmerett i Norge. Først ute i januar var Toril Moi med essayet Språk og oppmerksomhet. Boken ble mottatt med begeistring av anmelderne, og vi anbefaler den gjerne til alle som er opptatt av forholdet mellom språket og virkeligheten. I innledningen heter det blant annet: ”Et godt samfunn tar språk alvorlig og oppmuntrer sine borgere til å utvikle evnen til å se på verden, på andre mennesker, på seg selv, med et rettferdig og kjærlig blikk”

Den andre stemmen, boken som ble utgitt i februar, var Gyrid Gunnes essay Å forkynne Guds ord klart og urent, og tredje stemme – i mars – var Hedvig Skonhoft Johannesen med Nasjonal klassereise. Mette-Marit og politikkens abdikasjon. I april kom den fjerde stemmen: Marthe Ramm Fortun med 100 situasjoner.

Den femte boken i seriens, utgitt i mai, er skrevet av Asta Busingye Lydersen. I sin bok Afropolitt tar hun oss med inn sin hverdag der hun deler nådeløse og skarpe observasjoner og diskuterer Norges kompliserte forhold til det flerkulturelle. I det viktige essay viderefører hun parolen fra 70-tallets kvinnekamp: Det personlige er politisk. Ved å dele historier fra sitt liv ber hun oss se Norge gjennom hennes øyne – som kvinne, som artist og som afropolitt.  Asta sier selv: «Jeg oppfyller heller forventningen om hva en dame med minoritetsbakgrunn skal skrive om: Jeg skriver om hvordan det er å være minoritet. Man skulle tro det var et yrke.»

Neste stemme som vil bli hørt i denne serien tilhører Inger Skjelsbæk som jobber vedInstitutt for fredsforskning (PRIO).

Stemmer