Hyttetur til Sjusjøen – nettverksbygging i inspirerende omgivelser

Helga 15.-17.juni var det duket for sommerutflukt for mødre og barn. Turen gikk til Sjusjøen ved Lillehammer der hele gjengen overnattet i hytter i naturskjønne omgivelser. Formålet med turen var å komme seg ut av Oslo-gryta og bygge oppIMG_0870 gode relasjoner gjennom felles opplevelser og samhandling i et nytt og inspirerende miljø.

Avreise var satt til fredag ettermiddag og det var en spent gjeng som tok plass i bussen. Etter noen timer på veien og pizza-middag på Dolly Dimples på Hamar ankom gruppa Rustad Hotell og Fjellstue. Vi ble fordelt på tre flotte hytter med nydelig utsikt over Sjusjøen. Det var bare å ta innover seg de vakre omgivelsene og begynne å glede seg til morgendagens aktiviteter.

Lørdagen startet med en solid hotellfrokost før omvisning på Maihaugen på Lillehammer. Det regnet ganske kraftig på morgenkvisten, men værgudene var snille med oss når vi ruslet rundt i det store friluftsmuseumet. Det var oppholds og til og med en solgløtt innimellom noe som gjorde at museumsområdet, med flott natur og vakre gamle bygninger, fikk vise seg frem fra sin beste side.

IMG_0934Omvisningen var mangfoldig med kirkebesøk, skolebesøk, frittgående dyr og demonstrasjon av tradisjonell bakst. Gruppa hadde mange spørsmål underveis. Gjeldende baksten så ble gjenkjennelse i form av felles metoder og ikke minst bruk av redskap med på å bringe fram både latter, smil og glede. Noen av mødrene testet de tradisjonelle bakeredskapene og det kom fram at disse var kjent for mange av dem. Det var til og med slik at noen av navnene lignet på hverandre på de ulike språkene. Nystekt flatbrød falt i smak og latteren satt løst mens mødrene bøyde seg over kjevler og takke. I den gamle skolestua måtte jentene sitte på den ene siden og guttene på den andre, slik det var vanlig før i tiden i Norge. Guiden fortalte om hard disiplin og vinterkalde lokaler dere elevene hadde som oppgave å legge ved i ovnen på omgang. Også her kom det flere spørsmål fra gruppa som lurte på hvilke fag det ble undervist i, om fysisk avstraffelse var vanlig og hvor lærerens familie, som bodde i skolestua, oppholdt seg når det var undervisning.

Lillehammer fikk gruppa vandre fritt og gjøre seg litt kjent med OL-byen på egenhånd. Været varierte stort videre utoverIMG_0941 ettermiddagen og det regnet da vi satte kursen mot OL-anleggene og Lysegårdsbakkene. Heldigvis sprakk skyene opp mens vi sto på toppen av bakken slik at gruppa fikk en spektakulær utsikt over byen. Nede ved foten av hoppbakken, mens noen av barna bestemte seg for å ta en runde med stolheisen, begynte det å høljregne. Det la likevel ingen demper på barnas entusiasme. Noen av dem ringte på mobil til oss som sto igjen nede og ville hyl av begeistring fortalte om skrekkblandet fryd under den luftige turen.
IMG_0870
Tilbake ved Sjusjøen satte mødrene i gang med å forberede et gedigent måltid. Barna samlet seg i stua med fotball-EM på tv. Kvinnene, gjennom flere timers imponerende fellesinnsats, produserte en bugnende middagsbuffet med salat, ulike typer ris og grillede kyllinglår. Det ble et riktig festmåltid. Etter en innholdsrik dag kunne alle gå til sengs mette og tilfredse.
IMG_1135
Søndag bød på skyet vær, men regnet holdt seg borte og muliggjorde grilling på en liten strand nede ved Sjusjøen. Kvinnene hadde kvelden før gjort i stand et lite berg med saftige og krydrede burgere. Mens seks engangsgriller ble fyrt opp på rekke og rad spilte barna fotball og moret seg med å kaste steiner i vannet. Til tross for solid hotellfrokost få timer tidligere smakte det, som det alltid gjør, godt med mat ute i naturskjønne omgivelser. Halalpølser, burgere, salat og ris gikk ned på høykant. Grillingen utgjorde avslutningen på en variert og fin helg med relasjonsbygging og samhandling i nye, spennende omgivelser. Bussturen hjem ble brukt til å fordøye alle inntrykkene og opplevelsene.