Kampanjen «Min kropp – Mine grenser» sin femte pakke omhandler tema «Oppmuntring til selvrefleksjon» og inkluderer:

•           Seks doaviser trykket og sendt til ditt lærested. Doavisene er spisset mot tema og sprer kunnskap og oppfordrer til selvstendig refleksjon, samtidig som den henviser og oppmuntrer til å oppsøke mer informasjon hos pålitelige fagkilder. Gjennom en QR-kode, kommer jentene og kvinnene direkte til våre nettsider for mer faglig informasjon og med mulighet til å kontakte oss i vår gratis og anonyme chat-tjeneste.

•           Foredrag, workshop og kurs om tema på en måte som er tilpasset din organisasjons brukere og målgruppe: konflikthåndtering, dialogmøter mellom kvinner/unge jenter selv og hjelpeapparatet. Kick-boksing, seiling, go-kart og paint-ball er eksempler på aktiviteter som vi har god erfaring med å inkludere i eventuelle workshoper.

•          Animasjonsfilm og podkast episoder er også inkludert.

Vi ønsker å være til nytte på en måte som passer deg og dine brukere best mulig og håper å kunne skreddersy et opplegg etter deres behov. Vi sender dere derfor dette informasjonsskrivet med tilbud om å kjøpe kampanjen fra oss.

Kampanjen koster 12 000 kr og kan bestilles ved å sende en e-post til post@mirasenteret.no


Hva handler oppmuntring til selvrefleksjon om?

Syns du det er gøy å sykle i 165 km/t? Hvordan kan du forvente å vite hvor grensene dine går, om du aldri har prøvd å sykle før? Det er ikke alt man kan reflektere seg frem til. Noe må man prøve for å kunne vite hvilken følelse det gir deg. Om det er en god og spennende følelse, eller om det er en grenseoverskridende hendelse. Det er viktig å prøve seg frem i trygge omgivelser, for å bli kjent med hva som gjør deg godt, og hva som ikke gjør det. Det gjelder både for sykling og seksualitet.

Du har sikkert hørt om gråsonen før, men vet du hva klarsonen er? Klarsone; der det er helt klart og tydelig definert at alle involverte parter har veldig lyst til det samme. En god seksuell helse er ditt beste selvforsvar mot grenseoverskridende hendelser. Hvis du er godt kjent med din klarsone, de tingene du har veldig lyst til, er det lettere for deg å sette grenser og unngå gråsonene.


Klarsone [substantiv]; Når det er helt klart og tydelig at
alle involverte parter har veldig lyst til det samme.

Har du noe på hjertet? Gå inn på send oss en anonym melding i MiRA-Senterets chat-tjeneste om du har noe på hjertet. <3

Har du noen gang kjent på denne følelsen?  

Kjent på hvor bra du føler deg når du står opp for deg selv? Du har både en fysisk og en indre styrke. Det er ikke alltid lett å vite hvor mye styrke du faktisk har, og du finner aldri ut av det om du ikke prøver dem ut.

«Hver gang jeg velger å stå opp for mine egne rettigheter, føles det bra og riktig. Jeg føler meg sterkere og bedre for hver gang.»

– Minoritetskvinne 28

Har du opplevd å få mye dritt kommentarer slengt mot kroppen din? I en ideell verden skulle alle fått lov til å eksistere, uten kvelende normer. Det er vanlig å kanskje få komplekser for kroppen din etter å ha fått slengt dritt-kommentarer mot seg. Hvem er det som egentlig snakker inni hodet ditt når du snakker til kompleksene dine? Er årsaken til disse kompleksene egentlig noe du har funnet på selv, eller har det oppstått ut fra et smalt skjønnhetsideal? Plasser ansvaret der det hører hjemme.

Kroppspositivisme bidrar til å utfordre skjønnhetsidealet.
Hvor ofte reflekterer du over kroppene du ser på sosiale medier? Kvinnekroppen har lenge blitt brukt som et objekt for å selge ting. Det er viktig at du vet at mye av det som deles på sosiale medier er kraftig manipulert og retusjert, både ved hjelp av digital bilde-manipulasjon og/eller ved hjelp av vinkling og bildeutsnitt. Det du selv deler kan være med på å endre eller opprettholde holdninger om hva en jente «skal være». Hva som er innafor, avhenger av øyet som ser. Det kan være utrolig styrkende å ta eierskap til hvordan kvinners kropper kan fremstilles. Du skal selv velge og stå inne for det du deler på internett. Hva vil du bruke plassen din til?

Hvilken prevensjon er riktig for deg?

Det finnes mange ulike former for prevensjon og det er viktig at du tar et informert valg. Noen leger tilbyr hormonell prevensjon for å håndtere mensen-smerter, dette er ikke nødvendigvis riktig for alle. P-piller er ikke laget for å være medisin for mensen-smerter. Vi heier på å undersøke for underliggende sykdommer før man begynner med smerte-døyvende hormonell prevensjon.

Vil du lære mer om prevensjon, gå inn på Sex og samfunn/prevensjonsguiden her.

Trenger du råd på veien kan du alltid lufte det du har på hjertet ved å sende MiRA-Senterets erfarne rådgivere en anonym melding i vår chat-tjeneste.