Kampanjen «Min kropp – Mine grenser» sin tredje pakke omhandler tema «Sosial kontroll» og inkluderer:

•           Seks doaviser trykket og sendt til ditt lærested. Doavisene er spisset mot tema og sprer kunnskap og oppfordrer til selvstendig refleksjon, samtidig som den henviser og oppmuntrer til å oppsøke mer informasjon hos pålitelige fagkilder. Gjennom en QR-kode, kommer jentene og kvinnene direkte til våre nettsider for mer faglig informasjon og med mulighet til å kontakte oss i vår gratis og anonyme chat-tjeneste.

•           Foredrag, workshop og kurs om tema på en måte som er tilpasset din organisasjons brukere og målgruppe: konflikthåndtering, dialogmøter mellom kvinner/unge jenter selv og hjelpeapparatet. Kick-boksing, seiling, go-kart og paint-ball er eksempler på aktiviteter som vi har god erfaring med å inkludere i eventuelle workshoper.

•          Animasjonsfilm og podkast episoder er også inkludert.

Vi ønsker å være til nytte på en måte som passer deg og dine brukere best mulig og håper å kunne skreddersy et opplegg etter deres behov. Vi sender dere derfor dette informasjonsskrivet med tilbud om å kjøpe kampanjen fra oss.

Kampanjen koster 12 000 kr og kan bestilles ved å sende en e-post til post@mirasenteret.no


Hva er sosial kontroll?

Sosial kontroll kan være vanskelig å definere. Men opplever du at mennesker rundt deg forsøker å kontrollere deg og dine behov? Er det noen du er redd for at skal finne ut av at du har en kjæreste? Eller er du redd for at noen skal vite at du tenker på sex og kanskje har lyst til å ha sex? Om du kjenner på en frykt for dette, kan det være du opplever negativ sosial kontroll. Det er faktisk forbudt ved norsk lov å bestemme over andre mennesker sine valg.

Vil for eksempel kjæresten din ha kontroll over hvem du snakker med, tilgang til mobilen din, vite hvor du er og hvem du har kontakt med? Eller blir sur om du ikke svarer raskt nok på melding? Dette er negativ sosial kontroll og psykisk vold. Ikke juster deg selv for å passe inn i noen andres bilde av hvem du bør være. Det vil alltid være noen som liker deg for den du er.

Begrenser du deg selv?

Er du redd for å bli påført skyld og skam – kanskje bare fordi du er jente?
Du må vite at du kan gjøre det du selv vil, selv om du er jente.  Noen opplever sosial kontroll av andre personer fordi de er jente, men den negative sosiale kontrollen kan også komme fra deg selv. Du kan oppleve at mange har forventinger til deg, men våg likevel å være åpen om hva du ønsker for deg selv.

Hvem sine verdier er det du står for nå, er det dine – eller andres?

Føler du at du ikke passer inn i det bilde som andre har av deg? Vurder hvor mye du skal la andres forventinger få lov til å kontrollere deg. Både samfunnsnormer, miljø, og familie kan ville påvirke deg for å bestemme hva som skal være innafor og ikke.

Våger du og tørre å ikke begrense deg selv, kan det gi deg masse styrke og også kanskje uventede positive reaksjoner.

Det er viktig at du vet, at jomfruhinnen ikke finnes!

Vi jenter har en skjedekrans, og den blir svært sjeldent ødelagt ved samleie (og i de ytterst få tilfellene den får en liten rift, så gror den – som alt annet i kroppen – sammen igjen av seg selv)! Denne skjedekransen ser forskjellig ut fra jente til jente. Det mange kaller jomfruhinnen er absolutt ingen HINNE. Ved inngangen til skjeden, er det en krans, skjedekransen. Denne ser forskjellig ut hos alle, og er ikke noe som sprekker ved første samleie.

Det er *aldri* mulig å se i skjeden til en jente om hun har hatt sex før, eller ikke. Når en jente er kåt, blir hun våt og musklene rundt vagina(og skjedekransen) slapper av, så penetrering blir mulig. Dersom hun ikke er våt og kåt, kan huden få en rift eller et sår som kan blø litt. Dette har ingenting med om man har hatt sex før, eller ikke. Det handler om man er kåt, eller ikke.

Det er viktig at du vet at seksualiteten din, tilhører kun deg. Du skal selv velge om, og når du velger å ha samleie. Det er viktig at du reflekterer rundt dette og tar et valg du er komfortabel med å stå i.

Nysgjerrig på å lære mer om mytene rundt jomfruhinnen?

  • Her kan du laste ned eller bestille MiRA-Senterets brosjyre «Redd for å miste jomfruhinnen?»
  • Ta kontakt med MiRA-Senterets anonyme chat-tjeneste dersom du ønsker å snakke med en rådgiver helt gratis og anonymt. Du finner chat-tjenesten vår på www.mirasenteret.no