Retten til å leve et liv uten vold!
Den 25. november var FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner. Kjønnsbasert vold er alvorlige menneskerettighetsbrudd, derfor markeres kampen mot vold med en 16-dagers verdensomfattende kampanje som ender 10. desember, på menneskerettighetsdagen. MiRA-Senteret tar aktivt del i denne kampanjen og vil i løpet av de 16 dagene drive en omfattende informasjons- og synliggjøringskampanje om kjønnsbasert vold, med særlig fokus på kvinner og jenter med minoritetsbakgrunn. Følg med og ta del i kampanjen med MiRA-Senteret – nok er nok!
Vold mot kvinner er både et strukturelt og kulturelt problem på verdensbasis som rammer minst 1 av 3 kvinner i løpet av livet. Skjeve maktbalanser mellom kvinner og menn kommer til syne i diskriminerende lover og rettssystem, samt i sosiale og kulturelle normer, holdninger og praksiser. Vold har dystre konsekvenser for kvinners helse, livskvalitet og deltagelse i samfunnet, det samme gjelder barns oppvekstvillkår. Dessuten krever det enorme ressurser av samfunnet hvert eneste år.
Årets tema – Femisid
Ytterst på spekteret av vold finner vi drap, og det er ikke uvanlig med gjentakende voldshandlinger mot drapsofferet i kort eller lang tid før drapet finner sted. Årets tema for 16-dagers kampanjen er femisid, som har til hensikt å sette søkelys på drap på kvinner fordi de er kvinner. Fokus sin analyse av femisid beskriver godt hvor utbredt drap på kvinner er i verden, og at det er partnerdrap som er den vanligste formen. [1] Dette gjelder også i Norge, hvor hvert fjerde drap er et partnerdrap og de fleste drapsofrene er kvinner.[2]
På tross av at den generelle drapsraten i Norge er lav, er andelen partnerdrap i Norge relativt høy sammenliknet med andre land (Fokus, 2021)
Minoritetskvinner som en særlig utsatt gruppe

Kvinner med minoritetsbakgrunn har lenge vært overrepresentert i statistikk over vold i nære relasjoner, partnerdrap og besøk ved krisesentre. Lenge har årsaker til overrepresentasjonen blitt tillagt en nesten utelukkende kulturell karakter. MiRA-Senteret har i flere tiår jobbet aktivt for å skape en økt forståelse i hjelpeapparatet for et mer sammensatt bilde av risikofaktorer som inkluderer levekårsutfordringer og marginalisering. Dette ble også formidlet i webinaret Retten til å leve et liv uten vold, som MiRA-Senteret arrangerte i samarbeid med Stovner politistasjon den 25. november.
Den kontinuerlige svekkingen av minoritetskvinners rettigheter gjennom endringer i blant annet utlendingsloven og folketrygdloven erfarer MiRA-Senteret at også bidrar til økt sårbarhet for vold, men er igjen sårbarhetsfaktorer som overses eller ignoreres i politikken og deler av hjelpeapparatet.[3] MiRA-Senteret mener at Norge, som en forkjemper for likestilling og med midlertidig plass i FNs Sikkerhetsråd, må i større grad forplikte seg til å bekjempe vold mot kvinner og femisid!
MiRA-Senterets 16-dagers kampanje
16-dagers kampanjen er viktig fordi den setter på dagsorden de daglige menneskerettighetsbrudd som oppleves av kvinner og jenter over hele verden. I løpet av denne perioden har MiRA-Senteret planlagt en rekke markeringer i form av workshoper, stands, podcaster, artikler, sosiale medier innlegg og annen informasjonsformidling for å synliggjøre og skape bevissthet rundt kjønnsbasert vold.
I samarbeid med kvinner og jenter vil det gjennomføres 5 workshoper med mål om økt dialog og kunnskap om ulike former for vold og rettigheter:

26/11: Utsatt for vold? Rettigheter ved separasjon og skilsmisse
30/11: Hverdagsmestring
2/12 Utsatt for vold? – Hvordan komme seg videre?
5/12: «Et nei er et nei», om selvbilde og grensesetting
9/12: Seksuell trakassering – hva er det og hvordan få hjelp til å si ifra?
Det blir også et offentlig kompetansehevende webinar om digitalt utenforskap 8. desember kl. 11-12. Send e-post til radgiver@mirasenteret.no for mer informasjon og påmelding.
For mer informasjon om MiRA-Senteret og det voldsforebyggende arbeidet, besøk nettsiden www.mirasenteret.no. Her kan du også melde deg på nyhetsbrevet for månedlige oppdateringer. Glem heller ikke å følge oss på YouTube og sosiale medier for andre oppdateringer og informasjonsvideoer knyttet til kampanjen!
[1] https://d3jkvgmi357tqm.cloudfront.net/1635428941/analyse-femisid-final.pdf
[2] https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2020-17/id2791522/
[3] https://mirasenteret.no/innhold-nyhetsbrev/tekster-nyhetsbrev/rikets-tilstand-anno-2021/