Fakhra Salimi ble tildelt X-plosivs hederspris for sin innsats for minoritetskvinner gjennom 30 år under prisutdelingen Årets norsk-pakistaner på Litteraturhuset i Oslo. – Ikke la dere begrense av kultur og religion, var hennes budskap til ungdommene som var sterkt til stede på arrangementet.

Nettmagasinet X-plosiv med sjefsredaktør Mahmona Khan i spissen, har delt ut priser til norsk-pakistanere som har gjort en spesiell innsats siden 2007. En egen hederspris ble tildelt MiRA-Senterets leder Fakhra Salimi i 2009. Hun ble særlig rørt over at det var den yngre generasjonen som nå er engasjert i det offentlige ordskiftet, som hedret henne med en slik pris.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:
«Årets hederspris går til en person som virkelig har stått på barrikadene for kvinner med minoritetsbakgrunn og har gjort det over 30 år. Dette er en person som tross vanskeligheter og motstand har stått rakrygget og jobbet for det hun har trodd på. (…)
I tillegg til å ha et stort hjerte og et klokt hode, har hun også en skarp penn. I 1994 etablerte hun det første tidsskriftet for og av minoritetskvinner i Norge, og hun har skrevet faglige bidrag til en rekke publikasjoner i Norge og i utlandet.»

Juryen fremhever ikke minst MiRA-Senterets arbeid:
«en brobyggerorganisasjon mellom minoriteter og majoriteter i det norske samfunnet, og arbeider for likestilling og sosiale og juridiske rettigheter for innvandrer- og flyktningkvinner. Aktivitetene ved ressurssenteret rettes i stor grad mot unge kvinner og jenter, men er også ment å styrke kommunikasjonen mellom kvinner fra ulike generasjoner – et hittil noe oversett område innenfor norsk minoritetspolitikk.»

Prisen ble utdelt av Hadia Tajik og Nadeem Butt, og det brøt ut overveldende applaus da prisvinnerens navn ble nevnt. I sin takketale snakket Fakhra Salimi til ungdommer, og oppfordret dem til å utvide og utforske rammene for sin identitet og ikke la seg begrense av snevre rammer som kultur eller religion gir dem.

– Jeg har alltid vært sikker på min identitet og har aldri definert meg innenfor snevre rammer. Det handler ikke bare om min nasjonale identitet som pakistaner, men om hele meg som menneske med alle mine farger. Denne tryggheten på meg selv har gitt meg styrke til å jobbe og dyrke mitt engasjement, sa Fakhra Salimi, og fortalte videre at da hun som eneste unge kvinne som kom alene til Norge fra Pakistan som student i 1979, var det mange som stilte spørsmål.

– Pakistanerne lurte alltid på hvordan familien min kunne la meg reise alene, så for å berolige dem fortalte jeg at jeg hadde en bror her (red.anm. Khalid Salimi). Nordmenn på sin side spurte alltid om det ikke var veldig frigjørende for meg å komme til Norge. Til dem måtte jeg fortelle at min frihet hadde jeg lært i Pakistan, det var jo derfor jeg hadde kunnet reise.

Både pakistanerne og nordmennene hadde sine stereotype oppfatninger av pakistanske kvinner. Fakhra Salimi kjente seg ikke igjen i noen av dem og lot seg heller ikke begrense.

– Jeg har alltid vært klar over min kulturarv. Den delen av verden jeg kommer fra har gitt menneskeheten store sivilisasjoner, filosofi og vitenskap. Vi hadde kvinner som var krigere, statsoverhoder og poeter. Pakistans nasjonalpoet Iqbal var en stor filosof og utfordret nasjonen til å utvide sine horisonter og omfavne nye. Han sa at vi aldri måtte la oss begrense på noen måte som menneske. Det er et budskap jeg håper våre barn og barnebarn skal arve fra oss her i Norge, avsluttet Salimi og fikk trampende applaus.

av Ellen Stokland