Av Marte Holmøy

Les som PDF-faksimile >>

Image

Situasjonsrapport fra Rådhusplassen, Oslo, Norge
17.–19. august 2007

Blant dekorerte elefanter, fargerike bannere, håndmalte kjøretøy, trommevirvler og fristende boder med spesialiteter fra en hel verden hadde MiRA satt opp telt for å fortelle om sine aktiviteter og arrangementer, og for å sette litt farge på tilværelsen med kurs i hennamaling.

Kurset var gratis og plass fikk de som kom først, derfor var det tidlig fullt rundt bordene i teltet. Så fikk gjestene også tid til å studere brosjyrer og informasjonsmateriell som var lagt ut. Unni, Rahima og Necla (bildet t.v.) var klare til å fortelle og forklare de mange interesserte som besøkte teltet. Med «jenter kan» på T-skjorta var de selv de beste ambassadørene for MiRA-Senterets budskap.

«Møtestedet» MELA har fått status som knutepunktfestival og utnevnelsen innleder også at 2008 er markeringsåret for kulturelt mangfold. Og mangfold var til stede også i MiRA-teltet. Asma Butt som har stor erfaring i å veilede og instruere uerfarne i hennamalingens kunst tar seg tålmodig av både store og små.

Her får alle følge sin egen smak. Noen liker mye kruseduller, andre vil ha enkle linjer. Chiara (11) er fra Tyskland. Det er første gang hun er i Norge, og første gang hun prøver seg på egne hender. Kanskje ikke hva familien hadde ventet å få med seg som ferieminne fra Norge?

Sandra og Maral (16) har kommet tidlig for å sikre seg plass på kurset. De går på linja for design og håndverk på Holtet videregående skole, og kan nesten ikke regnes som amatører.

Det var ikke bare i MiRA-teltet det var finmaling på gang. Tariq Memood fra Rawalpindi hadde tatt med seg bilen sin som han arbeidet intenst på.
– En helt vanlig bil hos oss, hevdet han. Kanskje noe å tenke på for bileiere i Norge som går en mørk og kald årstid i møte.

Mela-festivalen er sikret i årene som kommer, og vil gi bølger av farge, lyd, smak og glede til noen dager i august, og med gjenklang langt inn i det multikulturelle samfunnet.